İstanbul...


İstanbul Gezi Rehberi

Tüm dinlerin, insanların, uyrukların ortak geçmişine ev sahipliği yapan bu güzel şehir adeta ayrı bir diyar, siz de bu diyara yelken açmak istiyor musunuz? İstemelisiniz.
Hakkında
İstanbul Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve tarihi merkezini oluşturan en büyük şehridir.  13 milyon nüfusu ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri. Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan bu muazzam şehir son olarak Türkiye Cumhuriyetine ev sahipliği yapmaya başladı. Ev sahipliği diyoruz çünkü Türkiye denince akla İstanbul, İstanbul denince de akla Türkiye geliyor.
Gezilecek Yerler
İstanbul’da gezilecek yerler listesi vermek ne kadar kolay bilemezsiniz. Her köşesi tarih kokan bu şehrin her köşesi gezilecek bir yer. Ama şu var ki Tarihi bize yaşatan belirli yerler ve yapılar bulunuyor. Bunlara örnek olarak Kız Kulesi, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı, Rumeli Hisarı, Kapalı Çarşı gibi görüntüsüyle ve ortamıyla insanın içini ve ufkunu açan yapılar örnek verilebilir. Peki sadece yapıları mı gezeceğiz demeyin. İstiklal Caddesi, İstanbul hakkında büyük fikirlere kapılmanıza yarayacak uzun ve bitirmek istemeyeceğiniz bir yol. Tabi bu yolu yürümek istemiyorsanız, ilginç görünüşüyle insanı kendine çeken ve bir o kadar da fotojenik olan tramvaylar ile İstiklal Caddesini yürümeden bitirebilirsiniz. İstanbul’un sahip olduğu 9 adayı da unutmamak gerekir. Bu adaları görmeden İstanbul’dan ayrılmamanızı öneririm.
Yeme İçme
Türk mutfağında Et ve Tavuk ürünleri en ön plandadır. Yemek kültürünü baskın olarak Osmanlı’dan alan İstanbul bu kültüre ev sahipliği yapan 81 ilden en büyüğüdür. Sadece et mi yiyeceğiz demeyin. Vejeteryan olmanız aç kalacağınız anlamına gelmiyor. Her ne kadar Et ürünleri ilgi görse de İstanbul gibi bir şehirde her türde ve her şekilde yiyecek bulabilirsiniz. Ama şunu söylemek isterim ki Eminönü Sahili’nde balık ekmek yemeden İstanbul’u terk etmek, bir vejeteryanı bile pişman edebilir.
Alışveriş
Giyim konusunda dünya modasına ayak uydurmaya çalışan Türk gençleri sayesinde İstanbul büyük bir alışveriş şehrine döndü. Yurtdışında gördüğünüz bütün mağazalarını sadece İstanbul’un alışveriş merkezlerinde değil sokaklarında bile görebilirsiniz. Sadece giyim kategorisinde kalmayıp teknolojiden tutun botaniğe kadar tüm kategorilerde çağa ayak uyduran İstanbul, yeni Türkiye’nin en büyük ekonomi kalesi durumunda.
Ulaşım
Toplu taşıma konusunda birçok şehirden daha üstün daha konforlu olmasıyla birlikte, halkının ve ziyaretçilerinin ulaşım konusunda sıkıntı çekmemesi için ulaşım konusunda birçok hizmet veriyor.
Konaklama
Otel ve Pansiyon sayısı bakımından zengin olan İstanbul’da konaklama sorunu diye bir şey yok. İstediğiniz yerde, istediğiniz zamanda bir otel veya pansiyon bulup konaklayabilirsiniz.
Eğlence ve Gece Hayatı
İstanbul’da eğlenmek için ismini verebileceğim birçok alışveriş merkezi bulunuyor. Bu merkezler bünyesinde mağazalar bulundurmakla birlikte çocuklar ve yetişkinler için eğlence bölümlerine sahip. Gece hayatı için de Beyoğlu’nu önerebilirim. Gidebileceğiniz onlarca kafe ve barlara ev sahipliği yapan Beyoğlu gece hayatı için en ideal ilçe.
Ne Zaman Gidilir?
4 mevsimi de yaşayan İstanbul yılın her gününde ziyaret edilebilir. Kışın soğuk zamanlarında Eminönü sahili’nde oturup sırtınızda hissettiğiniz soğuğu, Yazın Taksim’de dolaşıp suratınızdan akan ter damlalarını, İlkbaharda açan çiçekleri, Sonbaharda dökülen yaprakları...
Yani 4 mevsimin de ayrı bir güzelliği, ayrı bir atmosferi bulunur.


Fahri Düz

Yorumlar